Barcelónai VB – Sporttörténelmet írtak tornyos lányaink

A tizedik helyen végzett a Kormos Villő és Reisinger Zsófia alkotta toronyugró páros női szinkrontoronyugrásban a barcelonai vizes világbajnokság hétfői versenynapján. Mindez azt jelentette, hogy az európai indulók közül a 3. helyet szerezték meg, megelőzve az idei EB bronzérmes német párosát.

A lányok a délelőtti selejtezőt a 12. pozícióban zárták, így bejutottak a délutáni fináléba.

20130722_barcelona_torony

Világbajnok: Csen Ruo-lin, Liu Huj-hszia (Kína) 356,28 pont
2. Meaghan Benfeito, Roseline Filion (Kanada) 331,41
3. Pandelela Rinong Pamg, Mun Yee Leong (Malajzia) 331,14

Edzőjük, Haász Katalin így nyilatkozott:
Történelmet írt tegnap a magyar női torony szinkron páros, a Barcelonai Műugró Világbajnokságon a 10. helyen végeztek. – kezdte az edző – Nem véletlen hogy a női torony szinkronban van a legkevesebb induló. A nőkre igen nagy fizikai megterhelést ró a torony. A műugrásba jövő gyerekek csak kis hányada vállalkozik arra, hogy felmenjen a toronyba is, annyira nagy erőnlétet, összeszedettséget igényel ez a szakág. Az ugrás tanulást épp úgy a deszkákon kell megkezdeni, de a végén igen nagy koncentrálás és bátorság kell egy-egy új ugrás megtanulásához a toronyból! Az edzéseket a férfiak jobban bírják, a nőknél gondosan össze kell rakni, hogy a legminimálisabb 10 méteres darabszámmal elérjük a legjobb eredményt, mert csak így biztosítható hogy hosszútávon a versenyzők fenn tudjanak maradni a toronyban és évekig versenyezni. – majd a mindennapi problémákra is rávilágított a tréner – A mieinknél különösen nagy gondot jelent a torony felkészülés, mert az országban csak egy nyitott létesítményünk van 10 méteres toronnyal, így a versenyzők csak 2 – 2 és fél hónapig tudják folyamatosan gyakorolni a versenyugrásaikat a nyári hónapokban, de ha az EB vagy a VB a nyár közepén, esetleg elején van, akkor még ennyit se. A fedettben van 5 méteres torony, ami az ugrások előkészítésére szolgál, de nincs 1 méteres torony, ami az indítások gyakorlását segítené elő. Nincs 3 méteres torony, ahol a torony alapugrásokat lehetne gyakorolni, és nincs 7,5 méter, ami néhány 10 méteres ugrás előkészítésére a legjobb magasság. Így mivel a felnőtt válogatottjaink mind egyetemre járnak, csak igen rövid időszakokra tudunk havonta 1x edzőtáborba menni a tornyosokkal és a szinkronosokkal, havi 1x, már ha van rá pénz. Mivel hogy szinkron 3 méterünk sincs itthon, a fedettben csak 1db 3 méteres deszkánk van, így a 3 méteres szinkronosoknak is kell az edzőtábori lehetőség. Még valami fontos. Azok a deszkák, amiken jelenleg gyakorlunk 2010-es évjáratúak, vagyis elöregedtek. Az anyagfáradás miatt kevésbé rugalmasak, de ha nem lett volna EB, akkor talán 2010-ben sem kapunk új deszkát. Előtte ugyanis a 2006-os Európa Bajnokságra érkeztek új deszkák, azt használtuk 4 évig. A mostani deszkák 3 évesek, és külföldön tapasztaljuk hogy a versenyzők ugrásait újra be kell állítanunk, mert ott jobban eldobja őket a deszka.

Arról már nem is beszélnék hosszasan, hogy a szárazföldi előkészítés nálunk hiányzik. A külföldieknek a műugró létesítményébe bele tartozik a speciális műugró tornaterem, amiben előkészítik az ugrásokat. A habszivacs gödör felett deszkák és a toronyhoz hasonló elugró helyek sorakoznak. Loncsot használnak, ahol a gyerekeket derekára erősített vastag övvel, egy kötélszerkezeten keresztül a magasban tudják őket tartani, amíg ki nem forogták az ugrást, így gyakorolják be több százszor, ezerszer. Gumiasztal, szaltószék és több speciális eszköz segíti az ugrástanulást. Ők utána mennek vízi edzésre. Mi ezek helyett a vízbe találunk ki „helyettesítő gyakorlatokat.” – Mindent összevetve nagyon elégedett Haász Katalin a lányok teljesítményével – Visszakanyarodva a szinkron tornyosokhoz. A versenyzőinknek nagyrészt olyan párosokkal kellett felvenniük a versenyt, akiknek a műugrás a megélhetésük. Akik nem járnak iskolába. Ahol több fedett torony is van az országban. Ahol számtalan páros közül választották ki a legjobbat. A végső nevezésnél 2 ország is visszalépett, így vált lehetségessé hogy 13 párossal kezdődött a küzdelem. De bekerültünk a döntőbe, ami először fordult elő szinkron torony párossal, mert eddig a VB-n szinkron torony döntőben sem férfi sem női torony magyar páros még nem ugrott. A döntőben az első 4 jól bemutatott ugrás után a lányok rontották a háromfelet. Még sem neheztelek rájuk. 2010-ben kezdett el a páros versenyezni szinkron toronyból, azóta 3 alkalommal nehezítettünk. Ezt az utolsót Villő tavaly nyár óta gyakorolja, és alig versenyeztek vele. Még egyéniben is sokat kell gyakorolniuk, a biztos összehangolás pedig éveket vehet igénybe. Így erre az olimpiai ciklusra már nem is tervezünk nehezítést, ezeket az ugrásokat kell tökéletesíteni. A fentiek ismeretében, – de azok kívül is, – a VB 10. helyezés szenzációs eredménynek számít! Külön megköszönöm a lányoknak, hogy a sok nehézség ellenére kitartottak a sportág mellett!

Mi pedig hozzátesszük, hogy a legnagyobb köszönet Haász Katalinnak jár, aki nem ismer lehetetlent, mindent megtesz azért, hogy a sportág ilyen körülmények között is fenn tudjon maradni.