WADA felhívás

Doppingellenes szervezetek részére

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tudomására jutott, hogy bizonyos sportolói körökben, a feketepiacon beszerezhető ún. „GW501516” nevet viselő tiltott szer használata van elterjedőben.

Ezen szer mellékhatásai olyannyira veszélyesek, hogy a WADA ritka lépésre szánta el magát, és saját maga kívánja felhívni az említett tiltott szerrel jogtalanul visszaélő, vagy azt megkísérelni szándékozó sportolók figyelmét a „GW501516” emberi egészséget súlyosan veszélyeztető kockázataira.

A „GW501516” gyógyszeripari kísérletek során vált ismertté, azonban a kutatásokat finanszírozó gyógyszercég hamarosan felhagyott a fejlesztésével, miután pre-klinikai tanulmányok a „GW501516” súlyos toxikus (az emberi egészséget súlyosan károsító) hatásairól számoltak be.

Súlyos mellékhatásai miatt, ennek a szernek a klinikai engedélyezése nem történt meg, és erre a jövőben sem fog, sor kerülni.
Mindezek ellenére a „GW501516” néhány hónapja sajnálatos módon elérhetővé vált a feketepiacon, – különösen internetes rendelésekben tűnt fel -, és a doppingellenes szervezetek már számos sportoló szervezetéből származó mintában ki is mutatták ezt a tiltott anyagot.

A WADA ezúton kéri a doppingellenes szervezeteket, hogy jelen felhívást mihamarabb juttassák el sportolóik számára.

Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)
Montreal, 2013. március 21.